Składniki
- kapusta pekińska
- duże, kwaskowe jabłko
- duża, dojrzała gruszka
- 20 dorodnych śliwek węgierek
- 2 czerwone cebule
- kopiasta łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny
- sok z cytryny
SOS
- szklanka kwaśnej śmietany
- 4 łyżki naturalnego soku z pomarańczy
- cukier
- sól
- biały pieprz
Przybranie
- ćwiartki śliwek
- zielenina
Przybranie
Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przyprawami, lekko ubijamy, aż się spieni.
Środkowe liście kapusty (gdy trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe) kroimy w cienkie, poprzeczne paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórki pozbawione gniazd nasiennych jabłko i gruszkę kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy dc sosu. Wypestkowane śliwki również kroimy w paseczki cebule siekamy. Składniki surówki łączymy, dodajemy zieleninę, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.