Surówka z kapusty pekińskiej z owocami

Składniki

  • kapusta pekińska
  • duże, kwaskowe jabłko
  • duża, dojrzała gruszka
  • 20 dorodnych śliwek węgierek
  • 2 czerwone cebule
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku lub innej zieleniny
  • sok z cytryny

SOS

  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki naturalnego soku z pomarańczy
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz

Przybranie

  • ćwiartki śliwek
  • zielenina

Przybranie

Przygotowujemy sos: śmietanę łączymy z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przyprawami, lekko ubijamy, aż się spieni.

Środkowe liście kapusty (gdy trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe) kroimy w cienkie, poprzeczne paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórki pozbawione gniazd nasiennych jabłko i gruszkę kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy dc sosu. Wypestkowane śliwki również kroimy w paseczki cebule siekamy. Składniki surówki łączymy, dodajemy zieleninę, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *