Składniki
- świeży kalafior średniej wielkości
- szklanka migdałów (sparzonych, pozbawionych łupinek, niezbyt drobno posiekanych)
- kopiasta łyżka posiekanego koperku
- łyżeczka soli
SOS
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki łagodnego keczupu
- łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- sól
- cukier
- biały pieprz
Przybranie
- 4 duże liście sałaty
- cząstki pomidora
- świeży tymianek lub listki selera naciowego
Przygotowanie
Kalafior moczymy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. aż wypłyną muszki. Wypłukany dzielimy na różyczk: (większe kroimy na połowę), wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, po minucie odcedzamy na sicie, odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy sos: na spód salaterki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, ucieramy, dodając po małej porcji octu winnego lub soku z cytryny, gdy składniki się połączą, dodajemy keczup. Sos powinien mleć konsystencję śmietany i wyraźny, czerwony kolor oraz pikantny smak.
Na liściach sałaty rozkładamy, w równych ilościach, różyczki kalafiora, posypujemy obficie koperkiem, migdałami i zalewamy sosem. Przybieramy zieleniną oraz cząstkami pomidora.