Surówka z kalafiora wykwintna

Składniki

  • świeży kalafior średniej wielkości
  • szklanka migdałów (sparzonych, pozbawionych łupinek, niezbyt drobno posiekanych)
  • kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka soli

SOS

  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki łagodnego keczupu
  • łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • biały pieprz

Przybranie

  • 4 duże liście sałaty
  • cząstki pomidora
  • świeży tymianek lub listki selera naciowego

Przygotowanie

Kalafior moczymy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. aż wypłyną muszki. Wypłukany dzielimy na różyczk: (większe kroimy na połowę), wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, po minucie odcedzamy na sicie, odstawiamy do wychłodzenia. Przygotowujemy sos: na spód salaterki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, ucieramy, dodając po małej porcji octu winnego lub soku z cytryny, gdy składniki się połączą, dodajemy keczup. Sos powinien mleć konsystencję śmietany i wyraźny, czerwony kolor oraz pikantny smak.

Na liściach sałaty rozkładamy, w równych ilościach, różyczki kalafiora, posypujemy obficie koperkiem, migdałami i zalewamy sosem. Przybieramy zieleniną oraz cząstkami pomidora.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *