Surówka z jarmużu w majonezie

Składniki

  • 25 dag liści jarmużu
  • 15 dag jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki sosu majonezowego
  • 4 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 2-3 łyżki jogurtu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Na surówkę nadają się liście jarmużu bardzo młodego lub wyrośniętego, po pierwszych przymrozkach.

Liście umyć, osaczyć  i oczyścić odcinając ogonki, które można wykorzystać do gotowania.

Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą.

Wymieszać z majonezem, jogurtem i pietruszką.

Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny.

Wymieszać z sosem.

Liście jarmużu drobno poszatkować.

W miarę rozdrabniania mieszać z sosem.

Przygotowaną surówkę wyłożyć na salaterkę.

Ozdobić cząstkami pomidorów lub czerwoną papryką i cząstkami jaj na twardo.

Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *