Składniki
- 25 dag liści jarmużu
- 15 dag jabłek
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki sosu majonezowego
- 4 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 2-3 łyżki jogurtu
- sok z cytryny
- cukier
- sól
Przygotowanie
Na surówkę nadają się liście jarmużu bardzo młodego lub wyrośniętego, po pierwszych przymrozkach.
Liście umyć, osaczyć i oczyścić odcinając ogonki, które można wykorzystać do gotowania.
Czosnek obrać, opłukać, posiekać i rozetrzeć z solą.
Wymieszać z majonezem, jogurtem i pietruszką.
Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny.
Wymieszać z sosem.
Liście jarmużu drobno poszatkować.
W miarę rozdrabniania mieszać z sosem.
Przygotowaną surówkę wyłożyć na salaterkę.
Ozdobić cząstkami pomidorów lub czerwoną papryką i cząstkami jaj na twardo.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.