Surówka z bakłażanów

Składniki

  • 40 dag bakłażanów (ok. 2 sztuk)
  • 10 dag cebuli (najlepiej drobnej, tzw. szalotki)
  • 6 łyżek posiekanych listków bazylii, estragonu i naci pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
  • 1 strąk ostrej zielonej papryki
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Przygotowanie

Bakłażany umyć, obrać i opłukać.

Drobniutko posiekać razem z obraną i opłukaną cebulą, skrapiając sokiem z cytryny i lekko posolić.

Wymieszać z oliwą lub olejem, dodać sok z cytryny i posiekane listki roślin przyprawowych.

Paprykę umyć, posiekać i wymieszać z surówką.

Przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i cukrem.

Wyłożyć na salaterkę.

Ozdobić pokrajanymi w cząstki pomidorami lub czerwoną papryką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *