Składniki
- 40 dag bakłażanów (ok. 2 sztuk)
- 10 dag cebuli (najlepiej drobnej, tzw. szalotki)
- 6 łyżek posiekanych listków bazylii, estragonu i naci pietruszki
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
- 1 strąk ostrej zielonej papryki
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
Przygotowanie
Bakłażany umyć, obrać i opłukać.
Drobniutko posiekać razem z obraną i opłukaną cebulą, skrapiając sokiem z cytryny i lekko posolić.
Wymieszać z oliwą lub olejem, dodać sok z cytryny i posiekane listki roślin przyprawowych.
Paprykę umyć, posiekać i wymieszać z surówką.
Przyprawić do smaku solą, odrobiną pieprzu i cukrem.
Wyłożyć na salaterkę.
Ozdobić pokrajanymi w cząstki pomidorami lub czerwoną papryką.