Surówka sokólska

Składniki

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty (30-40 dag)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kapustę oczyścić, usunąć głąb i grube nasady liści.

Drobno poszatkować, po­sypać solą i lekko ugnieść.

Odstawić na 30 minut, następnie delikatnie odcisnąć i skro­pić sokiem z cytryny.

Rzodkiewki umyć, usunąć korzonki i listki, pokroić w plaste­rki.

Majonez wymieszać z musztardą i szczypiorkiem, następnie z kapustą i rzod­kiewkami.

Doprawić do smaku.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *