Składniki
- 25 dag cykorii
- 1 duże kwaskowate jabłko
- 1-2 kiszone ogórki
- 1/4 selera korzeniowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek)
- sok z ćwiartki cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Oczyszczoną cykorię drobno pokroić.
Jabłko i seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
Skropić sokiem z cytryny.
Ogórek pokroić w kostkę.
Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.
Wymieszać z majonezem i musztardą.
Jarzynki wymieszać z sosem.
Doprawić do smaku i obficic posypać posiekaną zieleniną.