Surówka pilska

Składniki

  • 25 dag cykorii
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1-2 kiszone ogórki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, szczypiorek)
  • sok z ćwiartki cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Oczyszczoną cykorię drobno pokroić.

Jabłko i seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

Skropić sokiem z cyt­ryny.

Ogórek pokroić w kostkę.

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.

Wy­mieszać z majonezem i musztardą.

Jarzynki wymieszać z sosem.

Doprawić do smaku i obficic posypać posiekaną zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *