Surówka orłowska

Składniki

  • 40 dag kapusty pekińskiej
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 średni por (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 niewielkie marchewki
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka octu winnego lub 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki cukru
  • sól

Przygotowanie

Kapustę oczyścić i drobniutko poszat­kować.

Posypać solą i odstawić na pół godziny na cedzaku, a następnie dobrze odcisnąć.

Jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne, marchewki obrać.

Jabłko i mar­chewki zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

Por pokroić na półplasterki.

Wszystkie ja­rzynki dobrze wymieszać.

Oliwę ubić z oc­tem i cukrem, zalać surówkę.

Dobrze wy­mieszać.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *