Surówka nyska

Składniki

  • 1 nieduży seler korzeniowy lub 30 dag dużego
  • 1 por
  • 20 dag kiszonych ogórków
  • 1-2 cebule
  • 3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • garść posiekanej zieleniny (rzeżucha, natka pietruszki)
  • sok z cytryny lub sok z kiszonych ogórków
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w niewielką kost­kę, od razu polewając sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.

Ogórki pokroić w nie­wielką kostkę.

Por oczyścić i pokroić na cienkie krążki.

Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać z oliwą.

Doprawić do smaku.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *