Surówka mazowiecka

Składniki

  • 40 dag średniej marchwi
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • garść posiekanej zieleniny (koperek, rzeżucha)
  • cukier
  • sól

Przygotowanie

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z du­żymi otworami.

Jabłka obrać i również zetrzeć na tarce, od razu wymieszać z so­kiem z cytryny, żeby nie ściemniały, a na­stępnie wymieszać z marchewką, posiekaną zieleniną i majonezem.

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać.

Dodać do surówki.

Doprawić do smaku, pamiętając, że ta su­rówka powinna być raczej pikantna niż słodka.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *