Surówka kniaziowska

Składniki

  • 1 niewielka główka (około 50 dag) czerwonej kapusty
  • 2  duże kwaśne pomarańcze
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3  łyżki miodu
  • 1 szklanka naturalnego gęstego jogurtu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 4-5 łyżek octu winnego
  • garść grubo posiekanych orzechów włoskich lub arachidowych
  • sól
  • pieprz
  • mielony cynamon

Przygotowanie

Kapustę należy oczyścić, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i drobno poszatkować.

Ocet ubić lub zmiksować z 2 łyżkami miodu, solą, pieprzem i cynamonem, a na­stępnie dodać oliwę i jeszcze raz wymie­szać lub zmiksować.

Zalać kapustę, dob­rze wymieszać i przykryć folią spożywczą.

Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Jedną pomarańczę obrać, usunąć bia­łe błonki, usunąć pestki i pokroić w kost­kę.

Jogurt ubić z pozostałym miodem, sokiem pomarańczowym i skórką poma­rańczową.

Orzeszki lekko uprażyć na su­chej patelni.

Kapustę wymieszać z kawał­kami pomarańczy i połową orzeszków.

Polać sosem jogurtowym i posypać pozo­stałymi orzeszkami.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *