Składniki
- 1 niewielka główka (około 50 dag) czerwonej kapusty
- 2 duże kwaśne pomarańcze
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka naturalnego gęstego jogurtu
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 4-5 łyżek octu winnego
- garść grubo posiekanych orzechów włoskich lub arachidowych
- sól
- pieprz
- mielony cynamon
Przygotowanie
Kapustę należy oczyścić, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i drobno poszatkować.
Ocet ubić lub zmiksować z 2 łyżkami miodu, solą, pieprzem i cynamonem, a następnie dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać lub zmiksować.
Zalać kapustę, dobrze wymieszać i przykryć folią spożywczą.
Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Jedną pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Jogurt ubić z pozostałym miodem, sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową.
Orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni.
Kapustę wymieszać z kawałkami pomarańczy i połową orzeszków.
Polać sosem jogurtowym i posypać pozostałymi orzeszkami.