Surówka gliwicka

Składniki

  • 30 dag cykorii
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 25 dag pieczarek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, bazylia, szczypiorek)
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cykorie oczyścić, usunąć głąby i drobno poszatkować.

Rzodkiewki umyć, usnąć korzonki i pokroić w talarki.

Pieczarki oczyścić i drobno poszatkować, skropić sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki dob­rze wymieszać z oliwą, resztą soku z cyt­ryny.

Doprawić do smaku.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *