Suflet z brokułów

Składniki

  • 50 dag mrożonych brokułów (różyczki)
  • 1 szklanka (15 dag) utartego, żółtego sera ementalera
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 5 dużych jajek
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie

Brokuły (bez uprzedniego rozmrażania) wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotować w odkrytym na­czyniu przez 10 minut.

Odsączyć, pozostawić na sicie do lekkiego przechłodzenia.

Ciepłe zmiksować na miazgę, dodać żółtka, śmietanę, ser.

Gdy składniki dobrze się połączą, dodać ubitą na sztywno pianę z białek.

Ca­łość dokładnie wymieszać, przełożyć do wysmarowa­nej masłem, żaroodpornej formy sufletowej lub 4 ma­łych foremek.

Od razu wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika i zapiekać przez 20 minut lub nieco dłużej (w zależności od wysokości zapiekanej war­stwy).

Suflet jest gotowy, gdy wierzch się równo zrumieni, a boki lekko odstają od formy.

W trakcie pieczenia sufletu pod żadnym pozo­rem nie wolno, nawet na moment, uchylić drzwi piekar­nika, bo opadnie.

Podawać pokrojony w romby, na wygrzanych talerzy­kach, przybrany według własnych upodobań.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *