Składniki
- 25 dag spaghetti
- 2 marchewki
- por
- pietruszka
- nieduży seler
- łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- jajo
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- łyżka masła do naczynia żaroodpornego
Przygotowanie
Warzywa oczyścić, pokroić w paski i udusić do miękkości z masłem oraz kilkoma łyżkami wody.
Połamany na kawałki makaron ugotować w dużej ilości wody, odcedzić.
Wymieszać z uduszonymi warzywami, doprawić solą, pieprzem i papryką.
Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Wymieszać śmietanę z jajem i odrobiną soli, zalać nią zapiekankę, posypać startym serem.
Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.