Spaghetti zapiekane z warzywami

Składniki

  • 25 dag spaghetti
  • 2 marchewki
  • por
  • pietruszka
  • nieduży seler
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • jajo
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła do naczynia żaroodpornego

Przygotowanie

Warzywa oczyścić, pokroić w paski i udusić do miękkości z masłem oraz kilkoma łyżkami wody.

Połamany na kawałki makaron ugotować w dużej ilości wody, odcedzić.

Wymieszać z uduszonymi warzywami, doprawić solą, pieprzem i papryką.

Przełożyć do wysmaro­wanego masłem naczynia żaroodpornego.

Wymieszać śmietanę z jajem i odrobiną soli, zalać nią zapiekankę, posypać startym serem.

Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *