Składniki
- 2 średniej wielkości selery
- 1 łyżeczka octu
- gałka muszkatołowa
- cukier
- sól
- olej do smażenia
- listki selera i 4 pomidory pokrojone w cząstki do przybrania
Ciasto:
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki (gdy ciasto jest zbyt lekkie, dodać łyżeczkę mąki)
Przygotowanie
Obrane selery włożyć do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować w odkrytym naczyniu (woda powinna na centymetr przykrywać selery) do miękkości (nie rozgotować).
Odsączyć i studzić na sicie.
Przygotowanie ciasta: piwo roztrzepać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i pianę ubitą z białek (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Gotowe odstawić na 5 minut.
Z selerów wykrawać 8 cienkich plasterków, każdy oprószyć solą i gałką muszkatołową, maczać je w cieście i smażyć na tzw. głębokim tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.
Podawać bezpośrednio po usmażeniu na wygrzanym talerzu, którego brzeg udekorować listkami selera i cząstkami pomidora.