Selery w cieście piwnym

Składniki

  • 2 średniej wielkości selery
  • 1 łyżeczka octu
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól
  • olej do smażenia
  • listki selera i 4 pomidory pokrojone w cząstki do przybrania

Ciasto:

  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki (gdy ciasto jest zbyt lekkie, dodać łyżeczkę mąki)

Przygotowanie

Obrane selery włożyć do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować w odkrytym naczyniu (woda powinna na centymetr przykrywać selery) do miękkości (nie rozgotować).

Odsączyć i studzić na sicie.

Przygotowanie ciasta: piwo roztrzepać z żółtkami, dodać przesianą mąkę i pianę ubitą z białek (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Gotowe odstawić na 5 minut.

Z selerów wykrawać 8 cienkich plasterków, każdy opró­szyć solą i gałką muszkatołową, maczać je w cieście i smażyć na tzw. głębokim tłuszczu po 2 minuty z każdej strony.

Podawać bezpośrednio po usmażeniu na wygrza­nym talerzu, którego brzeg udekorować listkami selera i cząstkami pomidora.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *