Składniki
- dorodny seler (może być ugotowany wcześniej np. w rosole, ale nierozgotowany)
SOS
- szklanka suszonych śliwek bez pestek
- 1 /2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki śmietany
- łyżeczka świeżo utartego chrzanu
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Wyszorowany seler gotujemy w skórce, gdy będzie prawie miękki, hartujemy przez 5 min w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w niewielką kostkę. Śliwki zalewamy letnią wodą, gotujemy na średnim ogniu przez 10 min, gdy będą miękkie, przecieramy przez sito. Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Przetarte śliwki (powinny być 2 szklanki przecieru) łączymy ze śmietaną, chrzanem, rodzynkami, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i szczyptą pieprzu. Do sosu dodajemy przygotowany seler, całość stawiamy na ogniu na 10 min (nie dłużej). Wytworną w smaku jarzynę podajemy ciepłą, nie później niż 15 min po zdjęciu z ognia – w tym czasie połączą się wszystkie smaki.