Sałatka z soczewicy

Składniki

  • 25 dag soczewicy
  • 4 spore pomidory
  • 1-2 główki cykorii
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 80 dag makaronu (muszelki lub świderki)
  • 6 łyżek octu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta tymianku
  • pęczek szczypiorku
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Soczewicę na noc zlać przegotowaną wo­dą, następnego dnia rano ugotować w tej samej wodzie.

Odcedzić.

Zalać wrzątkiem, osolić, dodać listek laurowy i gotować oko­ło 5 minut.

Ostudzić i odsączyć.

Tymianek i szczypiorek drobno posiekać.

Wymieszać z octem, sosem sojowym i musztardą.

Do­prawić do smaku pieprzem i solą.

Makaron ugotować i odcedzić.

Wymieszać z olejem, wreszcie z soczewicą i pokrojonymi w kos­tkę pomidorami, selerem i cykorią.

Dopra­wić sosem.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *