Składniki
- 40-50 dag mrożonego kalafiora
- 1 puszka konserwowej kukurydzy
- 1 szklanka majonezu
- 20 dag rodzynek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, koperek, szczypiorek)
- cukier
- sól
- pieprz
- ewentualnie 1-2 łyżki brandy
Przygotowanie
Wodę zagotować z łyżeczką cukru, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Włożyć kalafior i gotować na dużym ogniu około 5 minut – kalafior powinien pozostać jędrny.
Dobrze odsączyć, ostudzić i podzielić na małe różyczki.
Rodzynki dokładnie umyć i namoczyć w ciepłej wodzie lub brandy.
Kukurydzę dobrze odsączyć i wymieszać z kalafiorem, napęczniałymi rodzynkami (jeśli moczyliśmy je w wodzie, należy je dobrze odcisnąć, jeśli w brandy – można dodać razem z płynem).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka powinna być dość pikantna.
Zalać majonezem, a następnie wymieszać.