Sałatka piaseczyńska

Składniki

  • 40-50 dag mrożonego kalafiora
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 1 szklanka majonezu
  • 20 dag rodzynek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha, koperek, szczypiorek)
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie 1-2 łyżki brandy

Przygotowanie

Wodę zagotować z łyżeczką cukru, so­kiem z cytryny i szczyptą soli.

Włożyć kalafior i gotować na dużym ogniu około 5 minut – kalafior powinien pozostać jędr­ny.

Dobrze odsączyć, ostudzić i podzielić na małe różyczki.

Rodzynki dokładnie umyć i namoczyć w ciepłej wodzie lub brandy.

Kukurydzę dobrze odsączyć i wy­mieszać z kalafiorem, napęczniałymi ro­dzynkami (jeśli moczyliśmy je w wodzie, należy je dobrze odcisnąć, jeśli w brandy – można dodać razem z płynem).

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka powinna być dość pikantna.

Zalać majonezem, a na­stępnie wymieszać.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *