Składniki
- 25 dag młodych pieczarek
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży lub 2 małe ogórki konserwowe
- 1 strąk marynowanej papryki
- posiekana natka pietruszki lub pęczek cebulki dymki
- sok cytrynowy lub ocet winny
- majonez
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pieczarki umyć i jeśli są malutkie – pozostawić w całości, jeśli są większe – pokroić w plasterki.
Skropić octem lub sokiem z cytryny, zalać wrzącą osoloną wodą i obgotować przez chwilę, odcedzić.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ogórki i paprykę drobno posiekać.
Dodać posiekaną natkę lub dymkę.
Połączyć z pieczarkami i dobrze wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać z majonezem.