Sałatka luksusowa

Składniki

  • 25 dag młodych pieczarek
  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duży lub 2 małe ogórki konserwowe
  • 1 strąk marynowanej papryki
  • posiekana natka pietruszki lub pęczek cebulki dymki
  • sok cytrynowy lub ocet winny
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pieczarki umyć i jeśli są malutkie – pozo­stawić w całości, jeśli są większe – po­kroić w plasterki.

Skropić octem lub sokiem z cytryny, zalać wrzącą osoloną wodą i ob­gotować przez chwilę, odcedzić.

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.

Ogórki i paprykę drobno posiekać.

Dodać posieka­ną natkę lub dymkę.

Połączyć z pieczar­kami i dobrze wymieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wymieszać z majonezem.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *