Sałatka jaktorowska

Składniki

  • 20 dag niewielkich pieczarek
  • 20 dag porów (tylko białe części)
  • 1 duże kwaskowate jabłko
  • 1 średnia marchewka (10 dag)
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki lub selera)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pory dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.

Pieczarki umyć i drobno poszatkować, skropić połową soku cytryny.

Dobrze wymieszać.

Marchewkę obrać i ze­trzeć na tarce o dużych oczkach.

Na oliwie zeszklić pory, dodać pieczarki i marchew­kę.

Podlać kilkoma łyżkami wody.

Przykryć i dusić około 10 minut na małym ogniu, uważając, aby jarzynki się nie przypaliły.

Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i ze­trzeć na tarce z dużymi otworami.

Skropić resztą soku cytrynowego i dobrze wymie­szać.

Dodać do miękkich jarzynek, wymie­szać i zdjąć z ognia.

Doprawić do smaku.

Przed podaniem posypać zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *