Sałatka ekspresowa

Składniki

  • 8 ugotowanych dużych ziemniaków
  • 1/2 pęczka dymki lub 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa lub olej słonecznikowy
  • ocet winny lub sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki, najlepiej ugotowane dzień wcześniej, pokroić na cienkie półplasterki, wymieszać z posiekanym szczypior­kiem lub rozdrobnionym czosnkiem.

Do­prawić sosem winegret zrobionym z oliwy, octu winnego oraz soli i pieprzu oraz drob­no posiekaną natką.

Jeśli ktoś lubi smak kminku, może dodatkowo posypać ziem­niaki zmielonym kminkiem.

Można także doprawić ziemniaki bardziej pikantnym so­sem, dodając do klasycznego winegret ły­żeczkę musztardy.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *