Sałatka dyrektorska

Składniki

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotować sos winegret, ubijając oliwę z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i cukru.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i zetrzeć na tarce z dużymi otwo­rami lub jak najdrobniej poszatkować.

Przełożyć na cedzak, skropić sokiem z cytryny oraz solą i dobrze wygnieść.

Pozostawić do odcieknięcia na 30 minut.

Cebulę i jedno jajko pokroić w drobną kostkę, drugie jajko pokroić jak poma­rańczę na cienkie cząstki.

Kapustę, ce­bulę i orzechy wymieszać z posiekaną zieleniną i sosem winegret.

Posypać po­siekanym jajkiem i przybrać cząstkami jajka.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *