Składniki
- 1 niewielka główka czerwonej kapusty
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula (najlepiej czerwona)
- garść posiekanych orzechów (włoskie, arachidowe)
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- sok z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przygotować sos winegret, ubijając oliwę z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i cukru.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub jak najdrobniej poszatkować.
Przełożyć na cedzak, skropić sokiem z cytryny oraz solą i dobrze wygnieść.
Pozostawić do odcieknięcia na 30 minut.
Cebulę i jedno jajko pokroić w drobną kostkę, drugie jajko pokroić jak pomarańczę na cienkie cząstki.
Kapustę, cebulę i orzechy wymieszać z posiekaną zieleniną i sosem winegret.
Posypać posiekanym jajkiem i przybrać cząstkami jajka.