Sałatka chotomowska

Składniki

  • 3-4 średnie marchewki
  • 3 spore kwaskowate jabłka
  • 15 dag żółtego sera (gouda, zamojski, edamski itp.)
  • 1 duża główka kruchej lub lodowej sałaty albo 3-4 główki cykorii
  • garść posiekanej zieleniny (rzeżucha, natka pietruszki)
  • 1/2 szklanki majonezu
  • sok z cytryny
  • garść rodzynek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rodzynki umyć i namoczyć w wodzie, odsączyć.

Marchewkę i obrane jabłka utrzeć na tarce z dużymi otworami, skrapiając sokiem z cytryny.

Ser pokroić w dro­bną kostkę.

Sałatę podrzeć palcami na małe kawa­łeczki i połączyć z pozostałymi składnika­mi.

Wymieszać z majonezem.

Doprawić do smaku.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *