Składniki
- 4 torebki (40 dag) złocistego lub dzikiego ryżu wymieszanego z białym
- 1 puszka konserwowego zielonego groszku lub konserwowej kukurydzy
- 10 dag orzechów włoskich lub arachidowych
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki curry
- 3 łyżki brandy
- 1 łyżka margaryny lub masła
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha)
- sok z cytryny lub ocet winny
- 3/4 słoik majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry.
Dokładnie odsączyć i wymieszać z łyżką tłuszczu.
Rodzynki umyć i namoczyć w brandy.
Groszek dokładnie odsączyć.
Orzechy grubo posiekać.
Ryż wymieszać z groszkiem, posiekaną zieleniną, orzechami i napęczniałymi rodzynkami oraz majonezem.
Doprawić do smaku.
Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.