Sałatka andrzejkowa

Składniki

  • 4 torebki (40 dag) złocistego lub dzikiego ryżu wymieszanego z białym
  • 1 puszka konserwowego zielonego groszku lub konserwowej kukurydzy
  • 10 dag orzechów włoskich lub arachidowych
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki curry
  • 3 łyżki brandy
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, rzeżucha)
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • 3/4 słoik majonezu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry.

Dokładnie odsączyć i wymieszać z łyżką tłuszczu.

Rodzynki umyć i namoczyć w brandy.

Gro­szek dokładnie odsączyć.

Orzechy grubo posiekać.

Ryż wymieszać z groszkiem, po­siekaną zieleniną, orzechami i napęczniałymi rodzynkami oraz majonezem.

Dopra­wić do smaku.

Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *