Sałata po wilanowsku

Składniki

  • 1-2 główki kruchej sałaty
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 pikantnej papryczki lub szczypta pikantnej papryki
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, melisa, koperek, szczypiorek)
  • sól

Przygotowanie

Sałatę umyć, osuszyć i porwać palcami na niewielkie kawałki.

Czosnek zmiaż­dżyć lub drobniutko posiekać.

Oliwę wlać do słoiczka typu twist, dodać ocet winny, pokruszoną papryczkę czosnek, posiekana zieleninę i sól.

Zamknąć słoiczek i kilka razy energicznie potrząsnąć.

Przygotowa­nym sosem doprawić sałatę.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *