Rzodkiewki po sandomiersku

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 pęczek dymki
  • 3/4 szklanki naturalnego jogurtu
  • garść posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rzodkiewki oczyścić (jeśli listki są ład­ne i świeże, to można dodać je do surówki) i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

Dymkę drobno pokroić razem ze szczypiorkiem.

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Wszystkie składniki wymieszać z sosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *