Ratatouille

Składniki

  • 3 strąki słodkiej papryki (ok. 400 g)
  • 400 g bakłażanów
  • 300 g cukinii
  • 4 cebule (ok. 200 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory (ok. 250 g)
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 1 gałązka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Strąki papryki przepołowić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne.

Cebule i ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki.

Bakłażany umyć, odciąć szypułki z nasadą. Pokroić w poprzek na plastry.

Cukinie umyć. Obciąć końce. Pokrajać w poprzek na plastry.

Z gałązki tymianku oberwać listki.

Oskubać liście z gałązki bazylii. Dopiero na krótko przed jedzeniem dania drobno je pokroić. Również wtedy posiekać natkę pietruszki, gdyż wcześniej posiekane zielone przyprawy mogą obeschnąć.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *