Składniki
- 3 strąki słodkiej papryki (ok. 400 g)
- 400 g bakłażanów
- 300 g cukinii
- 4 cebule (ok. 200 g)
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory (ok. 250 g)
- pęczek natki pietruszki
- 1 gałązka świeżej bazylii
- 1 gałązka suszonego tymianku
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Strąki papryki przepołowić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne.
Cebule i ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki.
Bakłażany umyć, odciąć szypułki z nasadą. Pokroić w poprzek na plastry.
Cukinie umyć. Obciąć końce. Pokrajać w poprzek na plastry.
Z gałązki tymianku oberwać listki.
Oskubać liście z gałązki bazylii. Dopiero na krótko przed jedzeniem dania drobno je pokroić. Również wtedy posiekać natkę pietruszki, gdyż wcześniej posiekane zielone przyprawy mogą obeschnąć.