Rabarbar pod pierzynką

Składniki

  • 60 dag rabarbaru
  • 9 łyżek cukru
  • po łyżeczce cukru waniliowego i świeżo startej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • paczka herbatników petit beurre (10 dag)
  • 1/2 kostki masła
  • 2 białka

Przygotowanie

Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z ma­słem i tą masą wyłożyć dno formy.

Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki około 5 cm, ułożyć na herbatnikowym spodzie, posypać cukrem (5 łyżek) wymieszanym z cukrem waniliowym, cynamonem i skórką cytrynową.

Białka ubić na sztywną pianę z resztą cu­kru, wyłożyć na wierzch.

Zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Ten aromatyczny deser może być znako­mitą letnią kolacją, zwłaszcza gdy podamy go z lodami waniliowymi lub czekoladowymi.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *