Placuszki z cukinii

Składniki

  • 50 dag jogurtu (10%)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 mały, zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 3 duże cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 15 dag świeżego, koziego sera
  • 5 łyżek panierki
  • 1 jajko
  • oliwki i gładka natka do przybrania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na sos tzatziki wymieszać jogurt, sok cytrynowy i dwie łyżki oliwy.

Ogórek obrać, zetrzeć na grubej tarce. Czosnek obrać, rozgnieść i razem z ogórkiem dodać do jogurtu. Dodać miętę i natkę, doprawić solą i pieprzem.

Na placuszki umyć cukinię, oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do tego ser, panierkę i jajko. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Pozostałą oliwę podgrzać na patelni, z ciasta uformować ok. 20 placuszków i obsmażać jeden po drugim na złoto-brązowy kolor. Usmażone placki odstawić w ciepłe miejsce.

Przed podaniem przybrać placuszki sosem tzatziki, oliwkami i natką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *