Składniki
- 50 dag jogurtu (10%)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 mały, zielony ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej natki
- 3 duże cukinie
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 15 dag świeżego, koziego sera
- 5 łyżek panierki
- 1 jajko
- oliwki i gładka natka do przybrania
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na sos tzatziki wymieszać jogurt, sok cytrynowy i dwie łyżki oliwy.
Ogórek obrać, zetrzeć na grubej tarce. Czosnek obrać, rozgnieść i razem z ogórkiem dodać do jogurtu. Dodać miętę i natkę, doprawić solą i pieprzem.
Na placuszki umyć cukinię, oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do tego ser, panierkę i jajko. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Pozostałą oliwę podgrzać na patelni, z ciasta uformować ok. 20 placuszków i obsmażać jeden po drugim na złoto-brązowy kolor. Usmażone placki odstawić w ciepłe miejsce.
Przed podaniem przybrać placuszki sosem tzatziki, oliwkami i natką.