Placuszki drożdżowe z cukinią

Składniki

Ciasto:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag masła
  • łyżeczka soli
  • tłuszcz do formy

Farsz:

  • 1 średnia cukinia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i na 30 minut wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy farsz: cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. 4, Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym układamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 °C.

Placuszki można polać sosem czosnkowo-koperkowym. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z 3 łyżkami majonezu, dodać 2 ząbki czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *