Składniki
Ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kg mąki
- 20 dag masła
- łyżeczka soli
- tłuszcz do formy
Farsz:
- 1 średnia cukinia
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy farsz: cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. 4, Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym układamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 °C.
Placuszki można polać sosem czosnkowo-koperkowym. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z 3 łyżkami majonezu, dodać 2 ząbki czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz.