Placki z dyni

Ryba po grecku

Składniki

  • 750 g dyni
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • czosnek
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • mąka
  • garść płatków migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Od skórki dyni oddzielić miąższ i pokroić go na mniejsze części.

Następnie kawałki te zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, orzechy włoskie i migdały.

Przyprawić do smaku.

Jajko wbić do osobnej miski i roztrzepać je. Następnie dodać do pozostałych składników.

Całość wymieszać i wsypać bułkę tartą.

Placki z dyni obtaczać w mące i smażyć z obu stron.

1 Comment

  1. Kaspir

    Warto dodać że z kabaczka robi się tak samo tylko smak jest inny. Polecam

    Reply

Pozostaw odpowiedź Kaspir Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *