Placki z dyni

Ryba po grecku

Składniki

  • 750 g dyni
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • czosnek
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • mąka
  • garść płatków migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Od skórki dyni oddzielić miąższ i pokroić go na mniejsze części.

Następnie kawałki te zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, orzechy włoskie i migdały.

Przyprawić do smaku.

Jajko wbić do osobnej miski i roztrzepać je. Następnie dodać do pozostałych składników.

Całość wymieszać i wsypać bułkę tartą.

Placki z dyni obtaczać w mące i smażyć z obu stron.

1 Comment

  1. Kaspir

    Warto dodać że z kabaczka robi się tak samo tylko smak jest inny. Polecam

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *