Składniki
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- jajko
- szklanka ciepłej wody
- sól
Farsz:
- szklanka soczewicy
- 2 jajka
- cebula
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
Przygotowanie
Oczyszczoną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy (wodę należy odparować).
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do soczewicy dodajemy cebulę i jajka, doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto pierogowe. Rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i starannie zlepiamy brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody, delikatnie mieszamy i po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty.