Pierogi z soczewicą

Składniki

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • jajko
  • szklanka ciepłej wody
  • sól

Farsz:

  • szklanka soczewicy
  • 2 jajka
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju

Przygotowanie

Oczyszczoną soczewicę zalewamy wodą i moczymy kilka godzin, a następnie gotujemy (wodę należy odparować).

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Do soczewicy dodajemy cebulę i jajka, doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Zagniatamy ciasto pierogowe. Rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i starannie zlepiamy brzegi. Wkładamy do wrzącej osolonej wody, delikatnie mieszamy i po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *