Pasztet z kabaczka

Składniki

  • 50 dag młodego kabaczka
  • 20 dag pomidorów
  • spora cebula
  • 10 dag grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 7,5 dag posiekanych migdałów
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 7,5 dag płatków owsianych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka masła
  • po pół łyżki siemienia lnianego, kminku i ziarna sezamowego
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru i czarnego pieprzu
  • po szczypcie pieprzu cayenne i cukru
  • sól

Przygotowanie

Miąższ kabaczka i obraną cebulę pokroić w niewielką kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić cebulę, dodać grubo posiekane orzechy laskowe i kabaczki, smażyć na średnim ogniu około 10 minut, aż zmiękną.

Na niewielkiej patelni z grubym dnem rozgrzać czwartą łyżkę oleju, wrzucić siemię lniane, kminek, kurkumę i imbir. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Gdy przyprawy ściemnieją, dodać je do smażonych kabaczków, wymieszać, zestawić z ognia.

Do rondelka wrzucić umyte i pokrojone pomidory, rozprażyć, skropić winem, posypać cukrem, dusić pod przykryciem 5-7 minut, po czym przetrzeć przez sito. Podsmażone kabaczki z przyprawami przełożyć do miski, dodać płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, pieprz czarny i cayenne, sól, przetarte pomidory, dokładnie wymieszać.

Pasztetową formę wysmarować masłem, posypać ziarnem sezamowym. Włożyć przygotowaną masę, mocno ją ugnieść, wygładzić powierzchnię. Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut.

Podawać na gorąco lub na zimno.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *