Pasztet jarzynowy

Składniki

  • duża cebula
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 25 dag małych pieczarek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 12,5 dag masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

W rondlu stopić 10 dag masła, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Marchewkę i łodygi selera obrać, drobno pokroić, obtoczyć w mące, wsypać do cebuli i mieszając, chwilę smażyć, dodać pokrojone pieczarki (5-6 zostawić) i smażyć – wciąż mieszając ? 3-4 minuty, zdjąć z ognia, zmiksować z solą, pieprzem i sokiem z cytryny (łyżka), potem dokładnie wymieszać ze śmietaną.

Odłożone pieczarki (całe) krótko przesmażyć na maśle, odparować, przestudzić, posypać pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.

Do kamionkowej formy wysmarowanej masłem włożyć: najpierw połowę przygotowanej masy, potem ? przesmażone całe pieczarki, w końcu – pozostałą masę.

Pasztet wstawić na 5-7 minut do nagrzanego piekarnika, a po ostudzeniu zostawić na noc w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *