Składniki
- duża cebula
- 1-2 łodygi selera naciowego
- marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- 25 dag małych pieczarek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 12,5 dag masła
- 2-3 łyżki mąki
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
W rondlu stopić 10 dag masła, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Marchewkę i łodygi selera obrać, drobno pokroić, obtoczyć w mące, wsypać do cebuli i mieszając, chwilę smażyć, dodać pokrojone pieczarki (5-6 zostawić) i smażyć – wciąż mieszając ? 3-4 minuty, zdjąć z ognia, zmiksować z solą, pieprzem i sokiem z cytryny (łyżka), potem dokładnie wymieszać ze śmietaną.
Odłożone pieczarki (całe) krótko przesmażyć na maśle, odparować, przestudzić, posypać pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny.
Do kamionkowej formy wysmarowanej masłem włożyć: najpierw połowę przygotowanej masy, potem ? przesmażone całe pieczarki, w końcu – pozostałą masę.
Pasztet wstawić na 5-7 minut do nagrzanego piekarnika, a po ostudzeniu zostawić na noc w lodówce.