Pasztet francuski z marchwi

Składniki

  • 1 kg marchwi
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 10 dag małych pieczarek
  • pół szklanki zielonego groszku (może być z puszki albo krótko obgotowany)
  • 2 całe jaja i 2 białka
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • łyżka drobniutko posiekanych migdałów
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Obraną marchew pokroić w plastry, wrzucić do gotującego się bulionu, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na niewielkim ogniu około 40 minut, odparować, zostawić w wywarze do ostygnięcia.

Pokrojone na plasterki pieczarki przesmażyć na maśle (łyżka), posypać pieprzem. Odcedzoną marchewkę zmiksować ze śmietaną, wymieszać z solą, pieprzem, jajami, serem, groszkiem i pieczarkami oraz ubitą na sztywno pianą z białek.

Pasztetową formę wysmarować masłem, lekko posypać migdałami, wyłożyć przygotowaną masą, przykryć aluminiową folią.

Pasztet ustawić w blasze z gorącą wodą, piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut, po przestudzeniu zostawić na noc w lodówce.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *