Składniki
- 1 kg marchwi
- 5 dag startego żółtego sera
- 10 dag małych pieczarek
- pół szklanki zielonego groszku (może być z puszki albo krótko obgotowany)
- 2 całe jaja i 2 białka
- 4 łyżki śmietany
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- łyżka drobniutko posiekanych migdałów
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Obraną marchew pokroić w plastry, wrzucić do gotującego się bulionu, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na niewielkim ogniu około 40 minut, odparować, zostawić w wywarze do ostygnięcia.
Pokrojone na plasterki pieczarki przesmażyć na maśle (łyżka), posypać pieprzem. Odcedzoną marchewkę zmiksować ze śmietaną, wymieszać z solą, pieprzem, jajami, serem, groszkiem i pieczarkami oraz ubitą na sztywno pianą z białek.
Pasztetową formę wysmarować masłem, lekko posypać migdałami, wyłożyć przygotowaną masą, przykryć aluminiową folią.
Pasztet ustawić w blasze z gorącą wodą, piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut, po przestudzeniu zostawić na noc w lodówce.