Papryka zapiekana z serem

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • suszona bazylia
  • oregano
  • 15 dag mozzarelli
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, osu­szyć i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i po­siekać.

Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach.

W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, smażyć cebulę do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodać masło, rozgrzać, włożyć paprykę i smażyć, mieszając, przez 5 minut.

Doprawić do smaku bazy­lią, oregano, solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Paprykę wraz z cebulą przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i wstawić do piekarnika (na górną półkę) na 15 minut.

Podawać potrawę z chlebem razowym lub bułką grahamką i zieloną sałatą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *