Składniki
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone cebule
- łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- suszona bazylia
- oregano
- 15 dag mozzarelli
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, osuszyć i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i posiekać.
Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach.
W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, smażyć cebulę do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodać masło, rozgrzać, włożyć paprykę i smażyć, mieszając, przez 5 minut.
Doprawić do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Paprykę wraz z cebulą przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i wstawić do piekarnika (na górną półkę) na 15 minut.
Podawać potrawę z chlebem razowym lub bułką grahamką i zieloną sałatą.