Papryka po żydowsku

Składniki

  • 6 sporych strąków kolorowej papryki
  • 6 łyżek margaryny lub masła
  • 50 dag pieczarek
  • 30 dag ryżu (3 torebki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 duże cebule
  • 1 jajko
  • 1 duże opakowanie przecieru pomidorowego (najlepiej z dodatkiem bazylii i cebuli) lub duża puszka pomidorów w zalewie
  • 1/2 szklanki śmietany
  • posiekana zielenina (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
  • 2 grzybowe kostki rosołowe
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Z papryk usunąć gniazda nasienne, wło­żyć do wrzącej osolonej wody i gotować 5 minut – wyjąć i osączyć.

Ryż gotować 5 minut w rosole z kostki, odcedzić.

Cebulę pokroić w kostkę.

Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować i skropić sokiem cytryno­wym lub octem winnym.

Na trzech łyżkach tłuszczu zeszklić połowę cebuli i dodać pieczarki.

Dusić na małym ogniu do mięk­kości.

Następnie dodać ryż, lekko ubite jajko i posie­kaną natkę pietruszki, doprawić do smaku i nadziać papryki.

W rondelku udusić na reszcie masła resztę cebuli, dodać przecier lub rozgniecione widelcem pomidory z za­lewą i dusić kilka minut.

Włożyć do sosu faszerowane papryki i dusić przez godzinę pod przykryciem, w razie potrzeby uzupeł­niając płyn gorącą wodą albo grzybowym rosołem z kostki.

Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kilkoma łyżkami sosu.

Polać paprykę i trzymać jeszcze chwi­lę na ogniu, aby sos zgęstniał, ale się nie zagotował.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *