Naleśniki z warzywami

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 125 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 250 ml (1/41) mleka
  • szczypta soli
  • tarta gałka muszkatołowa

Na nadzienie:

  • czerwona i zielona papryka
  • 1-2 marchewki (ok. 100 g)
  • cebula warzywna (ok. 200 g)
  • 100 g pieczarek
  • 50 g masła
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 75 g gęstej, bardzo tłustej śmietany

Ponadto:

  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, solą oraz gałką muszkatołową i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.

Papryki przekroić na połowy, usunąć nasady ogonków, pestki i białe wewnętrzne ścianki, następnie umyć i osuszyć.

Marchewki oczyścić, obrać, umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (ewentualnie opłukać i osuszyć ściereczką) i pokroić w plasterki. Paprykę i marchewkę pokroić w drobne paseczki.

Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę oraz marchew i podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem i – cały czas mieszając – smażyć około 5 minut. Warzywa zdjąć z ognia i wymieszać z gęstą, tłustą śmietaną.

Na teflonowej patelni (średnica 24 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasnobrązowy kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oleju). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 7 naleśników.

Na naleśnikach rozłożyć nadzienie z warzyw i zwinąć naleśniki w rulony.

1 Comment

  1. Ola

    Moje dzieci ostatnio chciały bym zrobiła im naleśniki. Staram się by moje pociechy żywiły się zdrowo więc zrobiłam naleśniki z warzywami według tego przepisu. Danie wyszło bardzo smaczne.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *