Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 125 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 250 ml (1/41) mleka
- szczypta soli
- tarta gałka muszkatołowa
Na nadzienie:
- czerwona i zielona papryka
- 1-2 marchewki (ok. 100 g)
- cebula warzywna (ok. 200 g)
- 100 g pieczarek
- 50 g masła
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 75 g gęstej, bardzo tłustej śmietany
Ponadto:
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Jaja rozmącić z mlekiem, solą oraz gałką muszkatołową i wlać powoli do mąki, cały czas mieszając (trzeba uważać, żeby nie powstały grudki). Ciasto odstawić na 20-30 minut.
Papryki przekroić na połowy, usunąć nasady ogonków, pestki i białe wewnętrzne ścianki, następnie umyć i osuszyć.
Marchewki oczyścić, obrać, umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić, wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym (ewentualnie opłukać i osuszyć ściereczką) i pokroić w plasterki. Paprykę i marchewkę pokroić w drobne paseczki.
Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę, pieczarki, paprykę oraz marchew i podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem i – cały czas mieszając – smażyć około 5 minut. Warzywa zdjąć z ognia i wymieszać z gęstą, tłustą śmietaną.
Na teflonowej patelni (średnica 24 cm) rozgrzać trochę oleju. Starannie zamieszać ciasto. Na gorącą patelnię kolistym ruchem nalać niewielką ilość ciasta i przechylając patelnię, równomiernie rozlać je cienką warstwą na dnie. Usmażyć naleśnik z obu stron na jasnobrązowy kolor i wstawić do ciepłego piekarnika (przed odwróceniem naleśnika natłuścić patelnię odrobiną oleju). Z reszty ciasta usmażyć jeszcze 7 naleśników.
Na naleśnikach rozłożyć nadzienie z warzyw i zwinąć naleśniki w rulony.
Moje dzieci ostatnio chciały bym zrobiła im naleśniki. Staram się by moje pociechy żywiły się zdrowo więc zrobiłam naleśniki z warzywami według tego przepisu. Danie wyszło bardzo smaczne.