Składniki
- 5 dag surowej szynki pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 dag czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka tłustej, gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanych mieszanych ziół
- 30 koktajlowych pomidorków
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie
Szynkę pokroić w wąskie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać szynkę, smażyć 2-3 minuty.
Dodać soczewicę i bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Wymieszać z ziołami i śmietaną.
Pomidorki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy. Miąższ wydrążyć małą łyżeczką.
Farsz wymieszać z miąższem pomidorków, dobrze doprawić solą i pieprzem. Gotowym nadzieniem napełniać pomidorki.