Nadziewane pomidorki

Składniki

  • 5 dag surowej szynki pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 dag czerwonej soczewicy
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka tłustej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanych mieszanych ziół
  • 30 koktajlowych pomidorków
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie

Szynkę pokroić w wąskie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać szynkę, smażyć 2-3 minuty.

Dodać soczewicę i bulion, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Wymieszać z ziołami i śmietaną.

Pomidorki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy. Miąższ wydrążyć małą łyżeczką.

Farsz wymieszać z miąższem pomidorków, dobrze doprawić solą i pieprzem. Gotowym nadzieniem napełniać pomidorki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *