Marynowany seler naciowy

Składniki

  • 60 dag selera naciowego
  • 10 dag szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 strączek czerwonego chili
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • sól

Przygotowanie

Selery oczyścić, listki odciąć, odłożyć na bok, resztę pokroić na pięciocentymetrowe kawałki.

Szalotki obrać, pokroić na połówki. Czosnek obrać i grubo posiekać. Chili umyć, rozkroić na pół, usunąć pestki, pokroić w wąskie paseczki.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Porcjami smażyć selera i szalotki ok. 6 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjąć, przełożyć do płaskiej formy. Warzywa powinny zachować jędrność.

Na tłuszczu ze smażenia zeszklić czosnek razem z chili i nasionami kopru. Dodać rodzynki, wlać wino i sok z cytryny, wymieszać. Zalać selery.

Pomidory pokroić na kawałki, dodać do selerów, skropić octem, osolić, wymieszać. Ostudzić. Przykryć, odstawić na 2 godziny.

Przed podaniem posypać drobno posiekanymi listkami selera.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *