Składniki
- 60 dag selera naciowego
- 10 dag szalotek
- 4 ząbki czosnku
- 1 strączek czerwonego chili
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki białego octu balsamicznego
- sól
Przygotowanie
Selery oczyścić, listki odciąć, odłożyć na bok, resztę pokroić na pięciocentymetrowe kawałki.
Szalotki obrać, pokroić na połówki. Czosnek obrać i grubo posiekać. Chili umyć, rozkroić na pół, usunąć pestki, pokroić w wąskie paseczki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Porcjami smażyć selera i szalotki ok. 6 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjąć, przełożyć do płaskiej formy. Warzywa powinny zachować jędrność.
Na tłuszczu ze smażenia zeszklić czosnek razem z chili i nasionami kopru. Dodać rodzynki, wlać wino i sok z cytryny, wymieszać. Zalać selery.
Pomidory pokroić na kawałki, dodać do selerów, skropić octem, osolić, wymieszać. Ostudzić. Przykryć, odstawić na 2 godziny.
Przed podaniem posypać drobno posiekanymi listkami selera.