Marynowane bakłażany z grzankami z bagietki

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 3 łyżki octu
  • 3/8 l oleju
  • ok. 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • Sambal Oelek na czubku noża
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka bazylii
  • 3 łyżki mąki (ok. 60 g)
  • 4 bakłażany (ok. 800 g)
  • 1 bagietka (ok. 250 g)

Przygotowanie

Ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę.

Posiekać natkę pietruszki.

Oberwać z gałązki listki bazylii i pokroić w cienkie paski.

Bakłażany obmyć pod bieżącą zimną wodą, odciąć szypułki z nasadami.

Do octu dodać cukier, sól, połowę oleju i dokładnie razem wymieszać (na marynatę).

Marynata: płyn składający się z octu z przyprawami nadaje trzymanym w nim produktom – w tym wypadku warzywom – lepszy smak, a mięso przechodząc aromatem marynaty staje się delikatniejsze.

Bagietkę pokrajać na kromki grubości około 2 cm. Przyrządzanie grzanek rozpocząć na około 15 minut przed posiłkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *