Marchewka po kamieniecku

Składniki

  • 1 kg marchewki średniej wielkości
  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, arachidowych, migdałów lub wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 8 łyżek tartej bułki
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Marchewki oczyścić i obrać.

Przekroić wzdłuż na połówki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny.

Dokładnie odsączyć.

Orzechy wymieszać z tartą buł­ką.

Jajka lekko ubić ze szczyptą soli.

Ugo­towaną marchewkę obtaczać w mące, na­stępnie maczać w jajkach i wreszcie panie­rować w tartej bułce z orzechami.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *