Składniki
- 1 kg marchewki średniej wielkości
- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, arachidowych, migdałów lub wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 8 łyżek tartej bułki
- 1 łyżki mąki pszennej
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Marchewki oczyścić i obrać.
Przekroić wzdłuż na połówki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny.
Dokładnie odsączyć.
Orzechy wymieszać z tartą bułką.
Jajka lekko ubić ze szczyptą soli.
Ugotowaną marchewkę obtaczać w mące, następnie maczać w jajkach i wreszcie panierować w tartej bułce z orzechami.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.