Składniki
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 1 kopiasta łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu białego
- 1 strączek czerwonego chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1 cebulka dymka
- 2 duże liście kapusty pekińskiej
- 10 dag świeżych kiełków sojowych
- 20 dag sera tofu
- 10 dag kukurydzy z puszki
- olej do smażenia
- 5-6 liści sałaty
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry lub trybuli
- 1 butelka chińskiego sosu chili lub ostrego sosu pomidorowego
Przygotowanie
Do mąki wlać niepełną szklankę wody (200 ml), wbić jajka, wsypać sól i pieprz, wymieszać, aż powstanie gęste ciasto. Chili umyć, oczyścić z pestek i drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobniutko pokroić. Ciasto wymieszać z chili, czosnkiem i cebulą, przykryć, odstawić na 20 minut.
Marchewkę obrać. Dymkę oczyścić, kiełki i kapustę pekińską opłukać. Tofu osączyć na sitku.
Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać z odcedzoną kukurydzą, dodać do ciasta.
W głębokim garnku rozgrzać olej. Z ciasta formować łyżką niewielkie kulki, smażyć porcjami na złotobrązowo ok. 4 minut. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, ostudzić.
Półmisek wyłożyć sałatą. Układać kulki, posypać zieleniną. Sos przelać do miseczki, podawać osobno.