Kulki warzywne w cieście

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu białego
  • 1 strączek czerwonego chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebulka dymka
  • 2 duże liście kapusty pekińskiej
  • 10 dag świeżych kiełków sojowych
  • 20 dag sera tofu
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • olej do smażenia
  • 5-6 liści sałaty
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry lub trybuli
  • 1 butelka chińskiego sosu chili lub ostrego sosu pomidorowego

Przygotowanie

Do mąki wlać niepełną szklankę wody (200 ml), wbić jajka, wsypać sól i pieprz, wymieszać, aż powstanie gęste ciasto. Chili umyć, oczyścić z pestek i drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, drobniutko pokroić. Ciasto wymieszać z chili, czosnkiem i cebulą, przykryć, odstawić na 20 minut.

Marchewkę obrać. Dymkę oczyścić, kiełki i kapustę pekińską opłukać. Tofu osączyć na sitku.

Wszystkie składniki drobno pokroić, wymieszać z odcedzoną kukurydzą, dodać do ciasta.

W głębokim garnku rozgrzać olej. Z ciasta formować łyżką niewielkie kulki, smażyć porcjami na złotobrązowo ok. 4 minut. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, ostudzić.

Półmisek wyłożyć sałatą. Układać kulki, posypać zieleniną. Sos przelać do miseczki, podawać osobno.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *