Krokiety z porem

Składniki

Naleśniki:

  • szklanka mąki
  • 2-3 jajka
  • 2 szklanki mleka lub wody
  • sól

Farsz:

  • puszka kukurydzy
  • 2 niewielkie pory
  • sól
  • pieprz

Ponadto:

  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki: mąkę wsypujemy do mleka lub wody. Dodajemy jajka i szczyptę soli. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.

Farsz: pory obieramy z zewnętrznych warstw, myjemy i kroimy w 2-mm talarki. Dusimy ok. 10 minut na patelni pod przykryciem, podlewając wodą, aż staną się miękkie. Wsypujemy osączoną kukurydzę, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy (2-3 minuty). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Studzimy.

Na naleśniki nakładamy farsz i zwljnmy krokiety. Zanurzamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Do farszu możemy dodać trochę startego żółtego sera. Nadzienie będzie wówczas bardziej zwarte, a potrawa sycąca i pożywniejsza.

Smak porów można wzbogacić, dodając rozdrobnionego tuńczykn w oleju.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *