Składniki
Naleśniki:
- szklanka mąki
- 2-3 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody
- sól
Farsz:
- puszka kukurydzy
- 2 niewielkie pory
- sól
- pieprz
Ponadto:
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotowujemy naleśniki: mąkę wsypujemy do mleka lub wody. Dodajemy jajka i szczyptę soli. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.
Farsz: pory obieramy z zewnętrznych warstw, myjemy i kroimy w 2-mm talarki. Dusimy ok. 10 minut na patelni pod przykryciem, podlewając wodą, aż staną się miękkie. Wsypujemy osączoną kukurydzę, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy (2-3 minuty). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Studzimy.
Na naleśniki nakładamy farsz i zwljnmy krokiety. Zanurzamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Do farszu możemy dodać trochę startego żółtego sera. Nadzienie będzie wówczas bardziej zwarte, a potrawa sycąca i pożywniejsza.
Smak porów można wzbogacić, dodając rozdrobnionego tuńczykn w oleju.