Kotlety z włoskiej kapusty

Składniki

  • główka (około 1 kg) włoskiej kapusty
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • szklanka rosołu (może być z kostki)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki keczupu
  • jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka mąki
  • łyżka smalcu
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Umytą kapustę pokroić w dość drobną kostkę (głąb usunąć), zalać rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem. Posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, oprószyć mąką i przez chwilę smażyć, często mieszając, po czym przełożyć do kapusty, zagotować i wystudzić. Następnie dodać jajo, bułkę tartą, keczup, ser oraz przyprawy i dokładnie wymieszać (masa powinna być dość ścisła i pikantna w smaku).

Formować w dłoniach nieduże kotlety, starannie panierować je w bułce, następnie smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.

Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *