Kotlety z bobu

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg bobu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • vegeta
  • olej

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy bez soli. Odcedzamy i ugniatamy purée. Bób myjemy i gotujemy 10-15 minut (nie solimy), odcedzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy.
Dodajemy do ziemniaków i razem rozgniatamy.

Do masy wbijamy jajka, dodajemy ser, szczypiorek i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Kotlety można podawać z sosem majonezowym lub pieczarkowym oraz z surówkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *