Kapusta po świętojańsku

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 puszka konserwowej fasoli (najlepiej czerwonej)
  • 1 duża cebula (najlepiej czerwona)
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu owocowego albo winnego
  • suszone zioła: prowansalskie, oregano, cząber lub garść świeżej posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kapustę drobno poszatkować i na cedzaku włożyć na 5 minut do osolonej, wrzącej wody.

Dokładnie odcisnąć i wy­mieszać z sokiem z cytryny.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.

Dodać ka­pustę i fasolę oraz zioła.

Wymieszać na małym ogniu.

Doprawić do smaku.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *