Składniki
- głowa białej kapusty (o wadze ok. 1-1,2 kg)
- 2 cebule
- 2 kwaskowe jabłka
- łyżka mąki
- sól
- cukier
- zmielony kminek
- ocet winny lub jabłkowy
- smalec
- 3 łyżki oleju do zasmażenia cebuli
- szklanka wody
Przygotowanie
Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żyt kapustę szatkujemy, oprószamy solą, odstawiamy na 10 min. Po tym czasie zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie.
Na oleju smażymy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy odsączoną kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy szklanką wody, dusimy do miękkości (kapusta powinna być miękka, ale nierozgotowana). Na smalcu zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę wywarem spod kapusty, zagotowujemy, łączymy z kapustą, dodajemy przyprawy, zagotowujemy raz jeszcze. Potrawa jest równie smaczna, gdy odgrzaną podamy kilka godzin po przygotowaniu.
Moja babcia często robi kapustę według bardzo podobnego przepisu i jest przepyszna. Wkrótce sam będę próbować i skorzystam właśnie z tego tutaj przepisu. Jak już coś stworzę to napiszę jak mi poszło 🙂