Składniki
- 1,50 kg kalarepy
- 20 dag groszku zielonego
- 1 szklanka wywaru z włoszczyzny
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki tłuszczu (smalec)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 jajka
- cukier
- koper
- sól
- przyprawa do zup
Przygotowanie
Kalarepę obrać, wydrążyć od strony korzeni, następnie nieco obgotować.
Groszek opłukać, posypać mąką i zalać śmietaną.
Dodać cukier i posiekany kaper, zagotować, a gdy przestygnie ? wbić surowe jajka.
Przygotowanym nadzieniem napełnić kalarepy.
Włożyć do rondla, podlać wywarem, dodać trochę tłuszczu i dusić pod przykryciem.
Podawać polane sosem koperkowym lub śmietanowym i z ziemniakami lub ryżem.