Kalarepa faszerowana groszkiem

Składniki

  • 1,50 kg kalarepy
  • 20 dag groszku zielonego
  • 1 szklanka wywaru z włoszczyzny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki tłuszczu (smalec)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • cukier
  • koper
  • sól
  • przyprawa do zup

Przygotowanie

Kalarepę obrać, wydrążyć od strony korzeni, następnie nieco obgotować.

Groszek opłukać, posypać mąką i zalać śmietaną.

Dodać cukier i posiekany kaper, zagotować, a gdy przestygnie ? wbić surowe jajka.

Przygotowanym nadzieniem napełnić kalarepy.

Włożyć do rondla, podlać wywarem, dodać trochę tłuszczu i dusić pod przykryciem.

Podawać polane sosem koperkowym lub śmietanowym i z ziemniakami lub ryżem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *