Składniki
- 800 g kalafiora
- 100 g sera żółtego najlepiej ementalera
- 75 g mąki
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę dodając szczyptę soli.
Do gotującej wody włożyć kalafiora i na małym ogniu gotować 15 minut.
Następnie kalafior wyjąć i osączyć.
Zagotować 1/2 szklanki wody z masłem i odrobiną soli.
Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Ser zetrzeć na grubych oczkach.
Do ciasta dodać jajka i wymieszać, a później dodać ser.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kalafior ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i zalać serowym kremem.
Piec w piekarniku w 200°C około 20 minut aż powierzchnia nabierze jasnozłotego koloru.