Kalafior zapiekany w serze

Składniki

  • 800 g kalafiora
  • 100 g sera żółtego najlepiej ementalera
  • 75 g mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

W garnku zagotować wodę dodając szczyptę soli.

Do gotującej wody włożyć kalafiora i na małym ogniu gotować 15 minut.

Następnie kalafior wyjąć i osączyć.

Zagotować 1/2 szklanki wody z masłem i odrobiną soli.

Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać.

Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Do ciasta dodać jajka i wymieszać, a później dodać ser.

Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i zalać serowym kremem.

Piec w piekarniku w 200°C około 20 minut aż powierzchnia nabierze jasnozłotego koloru.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *